04 października 2009, 18:12
Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty i mięsa spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.
Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.
żeberka lub golonka, - kapusta kwaszona, - włoszczyzna. Jak przyrządzić? Kapustę wrzucamy do dużego gara!, dodajemy włoszczyznę, ja dodaję utartą na grubej tarce, golonka, albo żeberka wieprzowe, ziele angielskie , listek laurowy, sól i pieprz, gotujemy powoli kilka godzin, aż mięcho bedzie miękkie, albo z żeberek można wyjąć kostki, dodajemy zasmażkę II stopnia, zagotowujemy! Potrzebne przybory: Sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy. Jak podawać? Najlepiej jak w górach, w wielkiej misce dla wszystkich. |
Uwagi: Podajemy z ziemniakami ugotowanymi osobno! Uwaga To nie kapuśniak! To nasza Tradycyjna góralska Potrawa! Smacznego!!! |
Czas przygotowania: Jak ktoś pyta mnie jak długo gotawoć makaron, to mówie, aż się ie ugotuje, czyli głupie pytanie, głupia odpowiedz, na gazie gotuje się szybko, na piecu węglowym wolniej, a w restauracji mamy to w kilka minut, wybierajcie! |