Tiramisu
Tagi: kuchnia przepisy ciasta desery pieczenie tiramisu
21 września 2009, 15:55
Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
6 żółtek
6 czubatych łyżek cukru
50 dag mascarpone
4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem)
około 20 biszkoptów "kocie języczki"
1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na
najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty
kogiel-mogiel o barwie prawie białej. Do masy dodaję mascarpone i
miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kawy
dodaję amaretto. Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy,
następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim
naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej
układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem.
Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości
naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być
masa). Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co
najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki. Przed
podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej
wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao i
czekoladą. Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem
amaretto!smacznego:):):)
Dodaj komentarz