Gyros


Autor: przepisykulinarne
Tagi: przepis   kuchnia   przepisy   gotowanie   pani domu   gyros  
22 lipca 2009, 11:25

 

Składniki

Składniki oczywiście wg. potrzeb głodnych, ja wykorzystałam:
0,90 kg karczku dla 4 osób
frytki - jak dla nas 2 duże porcje z frytownicy

"sos do mięska" - składniki:
0,5 szkl oleju, 2 łyżki przyprawy GYROS (lub kebab-gyros), 2 rozgniecione ząbki czosnku
"sos czosnkowy" - sładniki:
1 mały jogurt naturalny, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu

Mięsko kroimy w cieniutkie plastry a następnie w paseczki, wkładamy do zamykanego pojemnika lub garnka. Składniki sosu do mięska mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonego karczku, razem dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc

Przygotowanie obiadku zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego, tzn od połączenia składników - i już gotowy

Następnie wkładamy frytki do frytownicy

Mięsko po wyjęciu z lodówki odsączamy z nadmiaru oleju na sitku następnie pieczemy na teflonowej patelni (już bez dodatku tłuszczu) na dość mocnym ogniu, często mieszając. Smażenie mięska ja podzieliłam na 2 porcje, z braku dużej patelni. Czas pieczenia do miękkości mięska był dokładnie taki jak smażenie porcji frytek czyli około 15 min.

Podajemy porcje na talerzu, układając frytki, obok mięsko polane sosem czosnkowym.
Smacznym dodatkiem może być jakaś surówka, np z kapusty pekińskiej

Zobacz również przepis na sałatka gyros.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz