Sałatkę jarzynową przyrządzała nasza babcia, mama i
my również chętnie wracamy do tego przepisu. Chociaż dzisiaj
różnorodność sałatek jest imponująca, ta „stara” jarzynowa zawsze
cieszy się popularnością. Możemy ją wzbogacić wędliną, filetem z
kurczaka i wtedy staje się sycącą propozycją na kolację. Zaletą takiej
sałatki jest to, że produkty potrzebne do jej sporządzenia najczęściej
znajdują się w każdej lodówce
. Sięgamy po prostu po to, co mamy w domu i możemy wyczarować przekąskę dla niespodziewanych gości.
4 ziemniaki, 3 marchewki, 0,5 selera, 1 pietruszka, 2 jabłka, 2 ogórki konserwowe, kilka marynowanych grzybków, 20 dag zielonego mrożonego groszku, 1 czerwona papryka, 0,5 cebuli, 3 jajka na twardo, 10 dag szynki gotowanej, 10 dag żółtego sera, słoiczek majonezu, 3 łyżki gęstej śmietany, łyżka musztardy, sól, pieprz.
Jak przyrządzić? Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler ugotować (nie obierać przed gotowaniem). Jaja ugotować na twardo. Zielony groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane produkty ostudzić. Pokroić w drobną kostkę paprykę, cebulę, jabłka, ogórki, grzybki, żółty ser, szynkę. Ostudzone produkty obrać i również pokroić w drobną kostkę. Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać aż składniki się połączą. Wszystkie pokrojone składniki i zielony groszek wymieszać z sosem majonezowym. Sałatkę przełożyć do salaterki. Udekorować warzywami lub natką pietruszki. Sałatkę wstawić do lodówki na godzinę.
Jak podawać? Podawać do wędliny, serów i pieczywa.
|