Najnowsze wpisy, strona 2


Kwaśnica
Autor: przepisykulinarne
04 października 2009, 18:12

Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty i mięsa spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.

Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.

 

żeberka lub golonka,
- kapusta kwaszona,
- włoszczyzna.

Jak przyrządzić?
Kapustę wrzucamy do dużego gara!, dodajemy włoszczyznę, ja dodaję utartą na grubej tarce, golonka, albo żeberka wieprzowe, ziele angielskie , listek laurowy, sól i pieprz, gotujemy powoli kilka godzin, aż mięcho bedzie miękkie, albo z żeberek można wyjąć kostki, dodajemy zasmażkę II stopnia, zagotowujemy!
Potrzebne przybory:
Sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy.
Jak podawać?
Najlepiej jak w górach, w wielkiej misce dla wszystkich.

Uwagi:
Podajemy z ziemniakami ugotowanymi osobno! Uwaga To nie kapuśniak! To nasza Tradycyjna góralska Potrawa!
Smacznego!!!
Czas przygotowania:
Jak ktoś pyta mnie jak długo gotawoć makaron, to mówie, aż się ie ugotuje, czyli głupie pytanie, głupia odpowiedz, na gazie gotuje się szybko, na piecu węglowym wolniej, a w restauracji mamy to w kilka minut, wybierajcie!

Tiramisu
Autor: przepisykulinarne
Tagi: kuchnia   przepisy   ciasta   desery   pieczenie   tiramisu  
21 września 2009, 15:55

Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.

 

6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru 50 dag mascarpone 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem) około 20 biszkoptów "kocie języczki" 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna) 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej. Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kawy dodaję amaretto. Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem. Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa). Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą. Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem amaretto!smacznego:):):)

 

Chleb na zakwasie
Autor: przepisykulinarne
14 sierpnia 2009, 17:25

500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego


Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb na zakwasie ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).

Smacznego!

Sałatka warzywna z wkładką
Autor: przepisykulinarne | Kategorie: kuchnia  przepis  gotowanie 
Tagi: kuchnia   sałatka   sałatki   sałatka warzywna  
12 sierpnia 2009, 16:13

Sałatkę jarzynową przyrządzała nasza babcia, mama i my również chętnie wracamy do tego przepisu. Chociaż dzisiaj różnorodność sałatek jest imponująca, ta „stara” jarzynowa zawsze cieszy się popularnością. Możemy ją wzbogacić wędliną, filetem z kurczaka i wtedy staje się sycącą propozycją na kolację. Zaletą takiej sałatki jest to, że produkty potrzebne do jej sporządzenia najczęściej znajdują się w każdej lodówce

. Sięgamy po prostu po to, co mamy w domu i możemy wyczarować przekąskę dla niespodziewanych gości.

4 ziemniaki,
3 marchewki,
0,5 selera,
1 pietruszka,
2 jabłka,
2 ogórki konserwowe,
kilka marynowanych grzybków,
20 dag zielonego mrożonego groszku,
1 czerwona papryka,
0,5 cebuli,
3 jajka na twardo,
10 dag szynki gotowanej,
10 dag żółtego sera,
słoiczek majonezu,
3 łyżki gęstej śmietany,
łyżka musztardy,
sól, pieprz.


Jak przyrządzić?

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler ugotować (nie obierać przed gotowaniem).
Jaja ugotować na twardo.
Zielony groszek ugotować w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane produkty ostudzić.
Pokroić w drobną kostkę paprykę, cebulę, jabłka, ogórki, grzybki, żółty ser, szynkę.
Ostudzone produkty obrać i również pokroić w drobną kostkę.
Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą.
Doprawić solą i pieprzem.
Mieszać aż składniki się połączą.
Wszystkie pokrojone składniki i zielony groszek wymieszać z sosem majonezowym.
Sałatkę przełożyć do salaterki.
Udekorować warzywami lub natką pietruszki.
Sałatkę wstawić do lodówki na godzinę.


Jak podawać?
Podawać do wędliny, serów i pieczywa.

 

 

Gyros
Autor: przepisykulinarne
Tagi: przepis   kuchnia   przepisy   gotowanie   pani domu   gyros  
22 lipca 2009, 11:25

 

Składniki

Składniki oczywiście wg. potrzeb głodnych, ja wykorzystałam:
0,90 kg karczku dla 4 osób
frytki - jak dla nas 2 duże porcje z frytownicy

"sos do mięska" - składniki:
0,5 szkl oleju, 2 łyżki przyprawy GYROS (lub kebab-gyros), 2 rozgniecione ząbki czosnku
"sos czosnkowy" - sładniki:
1 mały jogurt naturalny, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu

Mięsko kroimy w cieniutkie plastry a następnie w paseczki, wkładamy do zamykanego pojemnika lub garnka. Składniki sosu do mięska mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonego karczku, razem dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc

Przygotowanie obiadku zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego, tzn od połączenia składników - i już gotowy

Następnie wkładamy frytki do frytownicy

Mięsko po wyjęciu z lodówki odsączamy z nadmiaru oleju na sitku następnie pieczemy na teflonowej patelni (już bez dodatku tłuszczu) na dość mocnym ogniu, często mieszając. Smażenie mięska ja podzieliłam na 2 porcje, z braku dużej patelni. Czas pieczenia do miękkości mięska był dokładnie taki jak smażenie porcji frytek czyli około 15 min.

Podajemy porcje na talerzu, układając frytki, obok mięsko polane sosem czosnkowym.
Smacznym dodatkiem może być jakaś surówka, np z kapusty pekińskiej

Zobacz również przepis na sałatka gyros.