Kwaśnica


Autor: przepisykulinarne
04 października 2009, 18:12

Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty i mięsa spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.

Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.

 

żeberka lub golonka,
- kapusta kwaszona,
- włoszczyzna.

Jak przyrządzić?
Kapustę wrzucamy do dużego gara!, dodajemy włoszczyznę, ja dodaję utartą na grubej tarce, golonka, albo żeberka wieprzowe, ziele angielskie , listek laurowy, sól i pieprz, gotujemy powoli kilka godzin, aż mięcho bedzie miękkie, albo z żeberek można wyjąć kostki, dodajemy zasmażkę II stopnia, zagotowujemy!
Potrzebne przybory:
Sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy.
Jak podawać?
Najlepiej jak w górach, w wielkiej misce dla wszystkich.

Uwagi:
Podajemy z ziemniakami ugotowanymi osobno! Uwaga To nie kapuśniak! To nasza Tradycyjna góralska Potrawa!
Smacznego!!!
Czas przygotowania:
Jak ktoś pyta mnie jak długo gotawoć makaron, to mówie, aż się ie ugotuje, czyli głupie pytanie, głupia odpowiedz, na gazie gotuje się szybko, na piecu węglowym wolniej, a w restauracji mamy to w kilka minut, wybierajcie!

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz