Archiwum 02 lipca 2009


Blok
Autor: przepisykulinarne
Tagi: przepis   kuchnia   przepisy   ciasto  
02 lipca 2009, 17:56

 

Gdy wpada ktoś na kawę, dobrze jest mieć pod ręką coś słodkiego, na przykład własnoręcznie przygotowany blok. Jakie są zalety tego ciasta? Nie trzeba go piec w piekarniku, nie starzeje się tak szybko - można go trzymać w lodówce dwa tygodnie. A przygotowanie go nawet tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni, nie sprawi trudności. Wybornie smakuje - mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Gdy spróbujesz, nie skończysz na jednym kawałku.

0,5 kg mleka

w proszku (nie granulowanego),
1,5 kostki masła lub margaryny,
2 łyżki kakao
,
¾ szklanki mleka,
1,5 szklanki cukru,
4 paczki herbatników,
20 dag orzechów włoskich.

Jak przyrządzić?
W rondelku na małym ogniu gotuj mleko, cukier, kakao (około 20 minut).
Zestaw z gazu, dodaj masło lub margarynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Następnie wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.
Na koniec dodaj połamane na kawałki herbatniki i pokruszone orzechy.
Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij blokiem.
Wierzch wyrównaj.
Blok wstaw do lodówki.

Jak podawać?
Podawaj, gdy masa stężeje.
Najlepiej smakuje drugiego dnia.