Archiwum 30 kwietnia 2009


Faszerowana cukinia
Autor: przepisykulinarne
Tagi: kuchnia   przepisy   gotowanie   cukinia   ryż   faszerowanie  
30 kwietnia 2009, 13:52

 

mielone mięso
ryż
cebula
cukinia

Z mięsa, ryżu i cebulki zrobić farsz jak do gołąbków. Cukinie dokładnie umyć, obciąć końce i przekroić na pół. Wydrążyć pestki i posolić środek. Następnie włożyć przygotowany i doprawiony farsz. Złączyć obie połówki (aby się nie rozchodziły można to zrobić za pomocą wykałaczek spinając ją po bokach albo poprzez nitkę). Cukinie wkładać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masełkiem. Na cukinie nałożyć parę pasków masła i posypać je solą i innymi przyprawami według gustu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec dotąd aż zmięknie. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.