Archiwum 14 października 2009


Łosoś z ikrą łososia
Autor: przepisykulinarne | Kategorie: kuchnia  przepis  gotowanie 
Tagi: kuchnia   przepisy   ryby  
14 października 2009, 14:59

Próbowaliście kiedyś połączyć dwie pyszności tej samej ryby? Może dacie się skusić? Jedynym mankamentem takiej próby jest wysoki koszt. W karnawale zdarzają nam się chwile szaleństwa. Skoro tak, dorzućmy jeszcze kieliszek dobrego, wytrawnego szampana.

- 10 plasterków wędzonego łososia (ok. 400g),
- 1 opak. ikry z łososia (50g),
- 1 sałata lodowa, nieduża,
- kilka łyżek sosu vinaigrette,
- 1 opak. śmietanki,
- 2 cytryny,
- sól, pieprz,
- koperek.


Jak przyrządzić?
1) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Najlepiej robic to w chłodnym miejscu - np. w pobliżu okna. Po ubiciu dodajemy sok z ok. 1/2 cytryny, delikatnie mieszając ze śmietaną. Dodajemy też nieco soli. Wkładamy do lodówki.

2) Duże i płaskie liście sałaty lodowej układamy na półmisku. Kilka listków rwiemy na drobno, dodajemy posiekany koperek i doprawiamy sosem vinaigrette. Tak przygotowaną sałatę układamy na środku półmiska w stożek.

3) Plastry łososia zwijamy w zgrabne i ładne stożki. Układamy promieniście na półmisku. Posypujemy je kawiorem z łososia.

4) Do sosjerki nakładamy ubitą śmietankę. Jeśli zostało sporo ikry, możemy też podać ją oddzielnie w zgrabnym naczynku - najlepiej ochłodzonym wcześniej.

Jak podawać?
Najlepiej od razu, kiedy wszystkie składniki są jeszcze zimne. Można też przygotować całość nieco wcześniej i przechować do momentu podania w lodówce. Ale nie powinny to być godziny.