Archiwum październik 2009


Słodko– kwaśna sałatka ogórkowa
Autor: przepisykulinarne | Kategorie: kuchnia  przepis  gotowanie 
Tagi: zima   kuchnia   przepisy   przetwory   pani domu   ogórki  
20 października 2009, 12:58

Przetwory to kolejne bogactwo naszej tradycyjnej kuchni. Kiedyś przygotowanie przetworów z warzyw i owoców na zimę było obowiązkiem każdej gospodyni. Dzisiaj już ta tradycja zanika. W sezonie ogórki są tanie, więc robimy przetwory, bo to się nam opłaca. Poza tym samodzielnie przyrządzone zawsze lepiej smakują. Słodko- kwaśna sałatka ogórkowa to świetny dodatek do mięs i kanapek.

 

2 kg ogórków.
2 łyżki soli.

Zalewa:
2 l wody,
2,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki octu 10%,
3 listki laurowe.

Składniki na jeden mały słoik:
2 ziarna pieprzu,
2 ziarna ziela angielskiego,
0,5 ząbka czosnku,
gałązka kopru.


Jak przyrządzić?
Ogórki dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki.
Zalać wodą osoloną dwoma łyżkami soli i odstawić na godzinę.
Następnie odcedzić wodę.
Do słoików włożyć wszystkie składniki podane wyżej i układać pokrojone ogórki.
Zalewę przygotować z podanych składników i zagotować.
Gorącą napełnić słoiki.
Ogórki muszą być pokryte zalewą.
Słoiki szczelnie zamknąć.
Do dużego garnka wlać wody, wstawić ogórki i pasteryzować 5 minut.
Gorące wyjąć z garnka.

Jak podawać?
Sałatka zastąpi jesienią i zimą surówkę, na przykład do obiadu.

Zupa grzybowa
Autor: przepisykulinarne
Tagi: przepis   kuchnia   gotowanie   zupy   zupa grzybowa  
18 października 2009, 13:17

Zupa grzybowa to najczęściej wywar z warzyw i/lub mięsa z dodatkiem grzybów.

W zupie grzybowej grzyby stanowią wyłącznie dodatek smakowy, ponieważ same posiadają znikome walory odżywcze. Do zup szczególnie dobrze nadają się prawdziwki, maślaki, podgrzybki.

 

Zobacz również przepis na grzybową.

Łosoś z ikrą łososia
Autor: przepisykulinarne | Kategorie: kuchnia  przepis  gotowanie 
Tagi: kuchnia   przepisy   ryby  
14 października 2009, 14:59

Próbowaliście kiedyś połączyć dwie pyszności tej samej ryby? Może dacie się skusić? Jedynym mankamentem takiej próby jest wysoki koszt. W karnawale zdarzają nam się chwile szaleństwa. Skoro tak, dorzućmy jeszcze kieliszek dobrego, wytrawnego szampana.

- 10 plasterków wędzonego łososia (ok. 400g),
- 1 opak. ikry z łososia (50g),
- 1 sałata lodowa, nieduża,
- kilka łyżek sosu vinaigrette,
- 1 opak. śmietanki,
- 2 cytryny,
- sól, pieprz,
- koperek.


Jak przyrządzić?
1) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Najlepiej robic to w chłodnym miejscu - np. w pobliżu okna. Po ubiciu dodajemy sok z ok. 1/2 cytryny, delikatnie mieszając ze śmietaną. Dodajemy też nieco soli. Wkładamy do lodówki.

2) Duże i płaskie liście sałaty lodowej układamy na półmisku. Kilka listków rwiemy na drobno, dodajemy posiekany koperek i doprawiamy sosem vinaigrette. Tak przygotowaną sałatę układamy na środku półmiska w stożek.

3) Plastry łososia zwijamy w zgrabne i ładne stożki. Układamy promieniście na półmisku. Posypujemy je kawiorem z łososia.

4) Do sosjerki nakładamy ubitą śmietankę. Jeśli zostało sporo ikry, możemy też podać ją oddzielnie w zgrabnym naczynku - najlepiej ochłodzonym wcześniej.

Jak podawać?
Najlepiej od razu, kiedy wszystkie składniki są jeszcze zimne. Można też przygotować całość nieco wcześniej i przechować do momentu podania w lodówce. Ale nie powinny to być godziny.

Kwaśnica
Autor: przepisykulinarne
04 października 2009, 18:12

Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty i mięsa spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.

Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.

 

żeberka lub golonka,
- kapusta kwaszona,
- włoszczyzna.

Jak przyrządzić?
Kapustę wrzucamy do dużego gara!, dodajemy włoszczyznę, ja dodaję utartą na grubej tarce, golonka, albo żeberka wieprzowe, ziele angielskie , listek laurowy, sól i pieprz, gotujemy powoli kilka godzin, aż mięcho bedzie miękkie, albo z żeberek można wyjąć kostki, dodajemy zasmażkę II stopnia, zagotowujemy!
Potrzebne przybory:
Sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy.
Jak podawać?
Najlepiej jak w górach, w wielkiej misce dla wszystkich.

Uwagi:
Podajemy z ziemniakami ugotowanymi osobno! Uwaga To nie kapuśniak! To nasza Tradycyjna góralska Potrawa!
Smacznego!!!
Czas przygotowania:
Jak ktoś pyta mnie jak długo gotawoć makaron, to mówie, aż się ie ugotuje, czyli głupie pytanie, głupia odpowiedz, na gazie gotuje się szybko, na piecu węglowym wolniej, a w restauracji mamy to w kilka minut, wybierajcie!