Słodko– kwaśna sałatka ogórkowa
| Kategorie: kuchnia przepis gotowanie
Tagi: zima kuchnia przepisy przetwory pani domu ogórki
20 października 2009, 12:58
Przetwory to kolejne bogactwo naszej tradycyjnej kuchni. Kiedyś przygotowanie przetworów z warzyw i owoców na zimę było obowiązkiem każdej gospodyni. Dzisiaj już ta tradycja zanika. W sezonie ogórki są tanie, więc robimy przetwory, bo to się nam opłaca. Poza tym samodzielnie przyrządzone zawsze lepiej smakują. Słodko- kwaśna sałatka ogórkowa to świetny dodatek do mięs i kanapek.
2 kg ogórków.
2 łyżki soli.
Zalewa:
2 l wody,
2,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki octu 10%,
3 listki laurowe.
Składniki na jeden mały słoik:
2 ziarna pieprzu,
2 ziarna ziela angielskiego,
0,5 ząbka czosnku,
gałązka kopru.
Jak przyrządzić?
Ogórki dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki.
Zalać wodą osoloną dwoma łyżkami soli i odstawić na godzinę.
Następnie odcedzić wodę.
Do słoików włożyć wszystkie składniki podane wyżej i układać pokrojone ogórki.
Zalewę przygotować z podanych składników i zagotować.
Gorącą napełnić słoiki.
Ogórki muszą być pokryte zalewą.
Słoiki szczelnie zamknąć.
Do dużego garnka wlać wody, wstawić ogórki i pasteryzować 5 minut.
Gorące wyjąć z garnka.
Jak podawać?
Sałatka zastąpi jesienią i zimą surówkę, na przykład do obiadu.
Dodaj komentarz