Łosoś z ikrą łososia
| Kategorie: kuchnia przepis gotowanie
Tagi: kuchnia przepisy ryby
14 października 2009, 14:59
Próbowaliście kiedyś połączyć dwie pyszności tej samej ryby? Może dacie się skusić?
Jedynym mankamentem takiej próby jest wysoki koszt. W karnawale zdarzają nam się
chwile szaleństwa. Skoro tak, dorzućmy jeszcze kieliszek dobrego, wytrawnego szampana.
- 10 plasterków wędzonego łososia (ok. 400g),
- 1 opak. ikry z łososia (50g),
- 1 sałata lodowa, nieduża,
- kilka łyżek sosu vinaigrette,
- 1 opak. śmietanki,
- 2 cytryny,
- sól, pieprz,
- koperek.
Jak przyrządzić?
1) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Najlepiej robic to w chłodnym miejscu
- np. w pobliżu okna. Po ubiciu dodajemy sok z ok. 1/2 cytryny, delikatnie mieszając ze śmietaną.
Dodajemy też nieco soli. Wkładamy do lodówki.
2) Duże i płaskie liście sałaty lodowej układamy na półmisku. Kilka listków rwiemy na drobno,
dodajemy posiekany koperek i doprawiamy sosem vinaigrette. Tak przygotowaną sałatę układamy
na środku półmiska w stożek.
3) Plastry łososia zwijamy w zgrabne i ładne stożki. Układamy promieniście na półmisku.
Posypujemy je kawiorem z łososia.
4) Do sosjerki nakładamy ubitą śmietankę. Jeśli zostało sporo ikry, możemy też podać ją
oddzielnie w zgrabnym naczynku - najlepiej ochłodzonym wcześniej.
Jak podawać?
Najlepiej od razu, kiedy wszystkie składniki są jeszcze zimne. Można też przygotować całość
nieco wcześniej i przechować do momentu podania w lodówce. Ale nie powinny to być godziny.
niezły wpis pozdrawiam
niezły artykuł pozdrawiam
niezły artykuł pozdrawiam
super wpis. Pozdro
bardzo dobry artykuł. Pozdro
Dodaj komentarz