Faszerowana cukinia
Tagi: kuchnia przepisy gotowanie cukinia ryż faszerowanie
30 kwietnia 2009, 13:52
mielone mięso
ryż
cebula
cukinia
Z mięsa, ryżu i cebulki zrobić farsz jak do
gołąbków. Cukinie dokładnie umyć, obciąć końce i przekroić na pół.
Wydrążyć pestki i posolić środek. Następnie włożyć przygotowany i
doprawiony farsz. Złączyć obie połówki (aby się nie rozchodziły można
to zrobić za pomocą wykałaczek spinając ją po bokach albo poprzez
nitkę). Cukinie wkładać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
masełkiem. Na cukinie nałożyć parę pasków masła i posypać je solą i
innymi przyprawami według gustu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250
stopni i piec dotąd aż zmięknie. Podawać z sosem grzybowym lub
pomidorowym.
Dodaj komentarz