Blok


Autor: przepisykulinarne
Tagi: przepis   kuchnia   przepisy   ciasto  
02 lipca 2009, 17:56

 

Gdy wpada ktoś na kawę, dobrze jest mieć pod ręką coś słodkiego, na przykład własnoręcznie przygotowany blok. Jakie są zalety tego ciasta? Nie trzeba go piec w piekarniku, nie starzeje się tak szybko - można go trzymać w lodówce dwa tygodnie. A przygotowanie go nawet tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni, nie sprawi trudności. Wybornie smakuje - mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Gdy spróbujesz, nie skończysz na jednym kawałku.

0,5 kg mleka

w proszku (nie granulowanego),
1,5 kostki masła lub margaryny,
2 łyżki kakao
,
¾ szklanki mleka,
1,5 szklanki cukru,
4 paczki herbatników,
20 dag orzechów włoskich.

Jak przyrządzić?
W rondelku na małym ogniu gotuj mleko, cukier, kakao (około 20 minut).
Zestaw z gazu, dodaj masło lub margarynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Następnie wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.
Na koniec dodaj połamane na kawałki herbatniki i pokruszone orzechy.
Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij blokiem.
Wierzch wyrównaj.
Blok wstaw do lodówki.

Jak podawać?
Podawaj, gdy masa stężeje.
Najlepiej smakuje drugiego dnia.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz