galaretka z nóżek


Autor: przepisykulinarne
Tagi: kuchnia  
09 marca 2010, 23:21

Przekąski - fantazyjne i wyszukane lub proste i popularne - zawsze sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich czy rodzinnych.

 

1 kg nóżek wieprzowych,
2 marchewki,
1 pietruszka,
mały seler,
1 cebula,
2 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
1 ząbek czosnku.



Jak przyrządzić?


Nóżki dokładnie oczyścić i zalać taką ilością wody, by tylko pokryła mięso.

Dodać włoszczyznę, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, sól i pieprz.

Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Następnie mięso wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i pokroić w kostkę.

Ułożyć w salaterkach.

Ugotowaną marchewkę pokroić i dodać do mięsa.

Wywar przecedzić i wlać do salaterek.

Nie potrzebna jest żelatyna.

Wywar pozostawić do stężenia.

Po wystudzeniu, można wstawić do lodówki.



Jak podawać?


Galaretkę podawać na liściach sałaty z plastrami cytryny lub kroplą octu.

wkasia
06 maja 2010
Robiłam podobne przekąski, z tym że nie dawałam czosnku, bo strasznie nie lubię tego zapachu. Ale ogólnie przepis był podobny, znalazłam go w portalu NIAM.PL, tutaj macie adres, jeśli ktoś by chciał skorzystać:

Dodaj komentarz