Czerwony barszcz z krokietami


Autor: przepisykulinarne | Kategorie: kuchnia  przepis  gotowanie 
Tagi: przepisy   barszcz   zupy   przepisy kulinarne  
23 stycznia 2010, 15:38

W domu nadal królują przepisy na zupy z warzyw, chłodniki i zupy owocowe. Tak będzie do jesieni. Zimą sięgniemy po mrożonki. Czerwone buraczki o tej porze roku doskonale nadają się na barszcz i to nieprawda, że przyrządza się go tylko na wieczerzę wigilijną. Ja gotuję go bardzo często, zmieniam tylko dodatki. Dziś proponuję barszczyk z krokietami pieczarkowymi.

Barszcz:

1 kg buraczków,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
kawałek selera,
3 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
łyżka majeranku,
4 suszone śliwki,
szczypta kwasku cytrynowego,
sól, pieprz.

Ciasto naleśnikowe:

1,5 szklanki mąki,
¾ szklanki wody,
¾ szklanki mleka ,
1 jajko,
szczypta soli.

Farsz:

0,5 kg pieczarek,
2 małe cebule,
0,5 pęczka natki pietruszki,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz,
łyżka bułki tartej, 3 jajka.

Do smażenia:

5 łyżek bułki tartej,
olej.



Jak przyrządzić?


Z umytych i obranych warzyw (bez buraczków) ugotować wywar z trzema litrami wody.

Przecedzić i dodać pokrojone w plasterki buraczki, namoczone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek.

Gotować 15 minut.

Następnie dodać szczyptę kwasku cytrynowego (ilość według uznania), doprawić solą, cukrem i pieprzem.

Barszcz jest najlepszy po 2 godzinach, kiedy nabierze pięknego, intensywnego koloru.

Do przesianej mąki dodać jajko, wodę, mleko, odrobinę soli i mikserem wyrobić ciasto.

Nie może być gęste.

Obrane pieczarki pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i też drobno pokroić, usmażyć na małej ilości oleju.

Farsz doprawić solą, pieprzem, dodać jedno surowe jajko, łyżkę bułki tartej i drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Patelnię posmarować tłuszczem i na rozgrzanej piec bardzo cienkie naleśniki.

Po wystudzeniu napełnić je farszem i zwijać tak, żeby powstały wałeczki.

Krokiety moczyć w rozkłóconych jajkach i obtaczać w bułce tartej.

Smażyć na złoty kolor.



Jak podawać?


Podawać z czerwonym barszczem.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz