cebulniki (pierogi z mięsem)


Autor: przepisykulinarne
08 maja 2009, 16:03


Składniki:
- ciasto:
- màka,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szklanka mleka,
- 1 jajo,
- sól
- farsz:
- wołowina,
- duzo cebuli,
- sól, pieprz,
- masło
Plan działania:
- ciasto:
- przesiaç màke, dodaç sody oczyszczonej wymieszanej z mlekiem, jajko i sól, wymieszaç i zagnieśç,
- nast´pnie wyłozyç rozwałkowaç na wałeczek, który zostanie pokrojony w kostki, kulki rozrobiç w rękach
- farsz:
- mieso posiekaç, albo zmieliç, dodaç sól, dodaç cebuli i pieprzu, wymieszaç
- nastepnie kazdà kulke ciasta rozwałkowaç w mały placuszek i wkładaç doƒ farsz zaklejaç jak zwykły pieróg
- potem jeszcze koronkowo zalepiç brzeg, układaç na blasze wysmarowanej maslem,
- piec w piekarniku ok. 40 min. w temp. 180-200 st., a˝ do zezlocenia ciasta

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz