Archiwum marzec 2010


galaretka z nóżek
Autor: przepisykulinarne
Tagi: kuchnia  
09 marca 2010, 23:21

Przekąski - fantazyjne i wyszukane lub proste i popularne - zawsze sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich czy rodzinnych.

 

1 kg nóżek wieprzowych,
2 marchewki,
1 pietruszka,
mały seler,
1 cebula,
2 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
1 ząbek czosnku.



Jak przyrządzić?


Nóżki dokładnie oczyścić i zalać taką ilością wody, by tylko pokryła mięso.

Dodać włoszczyznę, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, sól i pieprz.

Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Następnie mięso wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i pokroić w kostkę.

Ułożyć w salaterkach.

Ugotowaną marchewkę pokroić i dodać do mięsa.

Wywar przecedzić i wlać do salaterek.

Nie potrzebna jest żelatyna.

Wywar pozostawić do stężenia.

Po wystudzeniu, można wstawić do lodówki.



Jak podawać?


Galaretkę podawać na liściach sałaty z plastrami cytryny lub kroplą octu.

Zapiekane parówki
Autor: przepisykulinarne
Tagi: kuchnia   zapiekanki  
09 marca 2010, 23:17

Miła, ciepła kolacja, która zawsze nastraja pozytywnie do całego świata. Tani sposób na przyjęcie znajomych. A jeśli goście nie zjedzą wszystkiego, choć na to są małe szanse, zapiekanka świetnie smakuje następnego dnia, odgrzana w piekarniku. Można ją powtarzać, za każdym razem stosując nowe składniki i przyprawiając na wiele sposobów. Goździk i szczypta cynamonu czynią z zapiekanki lekko egzotyczne danie, udowodnią nam, że parówki mogą być wykwintne

 

40 dag parówek,
25 dag makaronu (najlepsze są muszelki),
1 cebula (10 dag),
1 łyżka oleju,
sól i pieprz.

Sos:

1 mały koncentrat pomidorowy (7 dag),
2 szklanki mleka,
1 łyżka masła,
1 łyżka margaryny,
1 łyżka mąki pszennej,
½ łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 goździk,
szczypta cynamonu,
pieprz,
parmezan.

Do przygotowania naczynia:

2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki margaryny.



Jak przyrządzić?


Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie.

Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Parówki kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju na złoty kolor.

Żaroodporne naczynie smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.

Układamy warstwami najpierw makaron, potem parówki i cebulę, oprószając to solą i pieprzem.

Ostatnią warstwą powinien być makaron.

Przygotowujemy sos.

Na niewielkim ogniu, z mąki i margaryny robimy zasmażkę w niewielkim rondelku.

Stale mieszając rozprowadzamy ją zimnym mlekiem tak, aby powstał gładki sos.

Dodajemy pieprz, goździk, słodką paprykę, cynamon, sos sojowy i koncentrat pomidorowy.

Mieszamy to wszystko doprowadzając sos do wrzenia.

Zestawiamy i dodajemy łyżkę masła.

Jeszcze raz dokładnie mieszamy i po kilku minutach wyjmujemy goździk.

Potrawę w naczyniu polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Możemy posypać parmezanem.

Pieczemy około 30 minut.



Jak podawać?


Podajemy z surówką.