Archiwum lipiec 2009


Gyros
Autor: przepisykulinarne
Tagi: przepis   kuchnia   przepisy   gotowanie   pani domu   gyros  
22 lipca 2009, 11:25

 

Składniki

Składniki oczywiście wg. potrzeb głodnych, ja wykorzystałam:
0,90 kg karczku dla 4 osób
frytki - jak dla nas 2 duże porcje z frytownicy

"sos do mięska" - składniki:
0,5 szkl oleju, 2 łyżki przyprawy GYROS (lub kebab-gyros), 2 rozgniecione ząbki czosnku
"sos czosnkowy" - sładniki:
1 mały jogurt naturalny, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu

Mięsko kroimy w cieniutkie plastry a następnie w paseczki, wkładamy do zamykanego pojemnika lub garnka. Składniki sosu do mięska mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonego karczku, razem dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc

Przygotowanie obiadku zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego, tzn od połączenia składników - i już gotowy

Następnie wkładamy frytki do frytownicy

Mięsko po wyjęciu z lodówki odsączamy z nadmiaru oleju na sitku następnie pieczemy na teflonowej patelni (już bez dodatku tłuszczu) na dość mocnym ogniu, często mieszając. Smażenie mięska ja podzieliłam na 2 porcje, z braku dużej patelni. Czas pieczenia do miękkości mięska był dokładnie taki jak smażenie porcji frytek czyli około 15 min.

Podajemy porcje na talerzu, układając frytki, obok mięsko polane sosem czosnkowym.
Smacznym dodatkiem może być jakaś surówka, np z kapusty pekińskiej

Zobacz również przepis na sałatka gyros.

Blok
Autor: przepisykulinarne
Tagi: przepis   kuchnia   przepisy   ciasto  
02 lipca 2009, 17:56

 

Gdy wpada ktoś na kawę, dobrze jest mieć pod ręką coś słodkiego, na przykład własnoręcznie przygotowany blok. Jakie są zalety tego ciasta? Nie trzeba go piec w piekarniku, nie starzeje się tak szybko - można go trzymać w lodówce dwa tygodnie. A przygotowanie go nawet tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni, nie sprawi trudności. Wybornie smakuje - mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Gdy spróbujesz, nie skończysz na jednym kawałku.

0,5 kg mleka

w proszku (nie granulowanego),
1,5 kostki masła lub margaryny,
2 łyżki kakao
,
¾ szklanki mleka,
1,5 szklanki cukru,
4 paczki herbatników,
20 dag orzechów włoskich.

Jak przyrządzić?
W rondelku na małym ogniu gotuj mleko, cukier, kakao (około 20 minut).
Zestaw z gazu, dodaj masło lub margarynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Następnie wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.
Na koniec dodaj połamane na kawałki herbatniki i pokruszone orzechy.
Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij blokiem.
Wierzch wyrównaj.
Blok wstaw do lodówki.

Jak podawać?
Podawaj, gdy masa stężeje.
Najlepiej smakuje drugiego dnia.