Archiwum czerwiec 2009


Tajski przysmak
Autor: przepisykulinarne
Tagi: przepis   kuchnia   potrawy   gotowanie   ryż   pani domu   tajski przysmak   tajlandia  
16 czerwca 2009, 15:49

Ta potrawa to autentyk. Przywieziona z Tajlandii, stanowi sztandarowe danie pewnego globtrotera. Uwaga: Nie dla każdego! Specyficzny posmak bambusa i trawy cytrynowej nie odpowiada wielu tradycyjnym podniebieniom. Kto jednak lubi kulinarne poszukiwania i swoje podróże zaczyna od poznawania regionalnych kuchni , będzie szczęśliwy. Jeśli planujemy zaprosić gości, upewnijmy się, że są tak samo otwarci na obce smaki jak my. Może się też okazać, że ostre tajskie curry czy trawa cytrynowa zagoszczą na naszym stole na dłużej. Warto eksperymentować, zwłaszcza, że te smaki wypróbowały już miliony ludzi, tyle, że na innym kontynencie.

1 kg piersi z kurczaka,
½ kg tajskiego ryżu jaśminowego,
1 słoiczek tajskiego ostrego curry (20 dag),
2 źdźbła trawy cytrynowej lub słoiczek trawy mielonej,
1 puszka mleczka kokosowego (ok. 40 ml),
pół szklanki pędów z bambusa,
kawałek tofu naturalnego (10 dag),
sól i pieprz.


Jak przyrządzić?

Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy, po czym odstawiamy na co najmniej godzinę.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania.
Na dużą patelnię wlewamy mleczko kokosowe i wrzucamy drobno pokrojoną trawę cytrynową oraz kawałki kurczaka.
Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec duszenia dodajemy pastę curry.
Jeśli pędy bambusa są w zalewie, należy je odsączyć i przelać ciepłą wodą a następnie dodać do potrawy.
Tofu kroimy na takie same kawałki jak mięso kurczaka i wrzucamy na patelnię.
Dusimy jeszcze przez kilka minut.


jak podawać?
Podajemy z ryżem.

Bakłażany z mozarellą z grilla
Autor: przepisykulinarne
Tagi: przepis   kuchnia   gotowanie   pieczenie   grill   bakłażany z mozarellą z grilla   pani domu  
03 czerwca 2009, 16:51

Jeżeli chcesz, obierz bakłażany. Następnie pokrój je wzdłuż na plastry i posyp gruboziarnistą solą. Pozostaw w cedzaku na 30 minut. Przepłucz i wytrzyj do sucha. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż na niej, na średnim ogniu, bakłażany (aż staną się miękkie i złoto-brązowe). Usmażone bakłażany osusz na papierowym ręczniku. Rozpal grill. Pokrój ser w plasterki. Oberwij listki rozmarynu i odłóż na bok. Pokrój pomidory na plastry i ułóż je na żaroodpornym talerzu. Na wierzch nałóż bakłażany, a w środku umieść ser. Posyp świeżym rozmarynem i polej połową ilości oliwy z oliwek. Połóż talerz na ruszcie i smaż, aż ser się rozpuści i powstanie brązowa skórka. Zdejmij z grilla, polej pozostałą oliwą i dopraw solą i pieprzem. Umieść talerz żaroodporny na zwykłym, trochę większym. Posyp posiekaną świeżą pietruszką, szczyptą soli i pieprzu i bakłażany z mozarellą z grilla podawaj gorące.